Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Свети динар

08.11.2016.

                Када читамо о животу великих и светих људи примећујемо редовно код њих велику несебичност, великодушност, дарежљивост, пожртвованост, бригу за Цркву, сиромашне и своје ближње. На жалост, период комунизма је оставио дубок негативни траг на друштво и душе људи. Данас су материјализам, егоизам и похлепа достигли забрињавајуће размере, мада сво то нагомилавање материјалног иметка не доноси срећу, већ често само бриге и неспокој.

Потребно је да, рецимо, од 1 до 10 посто, својих месечних примања усмеримо на више циљеве. То можемо назвати Свети динар. Овакав издатак ће бити практично неприметан за кућни буџет, али он значи пуно за нашу душу, за јачање друштва, а тиме и државе.

Овај мали део примања би требало расподелити на три стране: за сиромашне, за Цркву и за отаџбину.

Сиромашнима се може помоћи на различите начине. Добро је купити хлеб и храну гладноме који тражи храну; дати одећу ономе коме је хладно, помоћи вишедетним породицама у куповини пелена, хране, одеће, књига итд за децу; помоћи и онима који не траже помоћ а јасно је да им је потребна. Може се дати прилог некој организацији од поверења која се бави организовано оваквим пословима: народној или Црквеној кухињи, Црвеном крсту, центрима за избеглице, итд.

Треба давати месечни прилог Православној Цркви према својим могућностима, јер Црква брине о народу вековима. Црква чува најважније – Православну веру, она води рачуна о нашем идентитету, историји, задужбинама и културном наслеђу. Потребна су средства за одржавање храмова и светиња, за живот свештеника и њихових породица, за монахе који се моле за нас. Народ треба да издржава Цркву како би она била независна и како би могла квалитетно да се стара о народу, да подучава људе Божијем закону, светињи брака, правилном васпитању деце, обичајима, моралу итд.

Сви треба да имамо свест о свом пореклу и завичају, да обилазимо постојбину и помажемо сроднике, без обзира где живимо, а материјалну помоћ треба слати редовно и чешће него што можемо доћи у посету. Важно је не заборавити хероје, историјска места, одржавати важне објекте, помагати очување светиња, штитити природне ресурсе и лепоте – одржати понос, памћење и свест. Такође треба помагати на разне начине установе и организације које се брину о националном идентитету и култури, које бране интересе народа и државе, брину о демографији, привреди, безбедности, суверености, уметности, добробити народа, итд.

Ако поднесемо солидарно и драге воље ову малу жртву видећемо да ће нам бити много боље и приспеће златни плодови овакве племенитости.

 

Сат времена месечно за отаџбину - детаљније