Насловна О нама Download Везе Контакт

РТС, недеља, 25. апр 2010, 09:11 -> 22:00

Тадић опомиње Еулекс

Председник Србије Борис Тадић рекао да је запрепашћен реакцијом Еулекса на кршење људских права на Косову и најавио "највећу могућу међународну акцију". Срби на КиМ не треба да узимају картице 044 и 045 мреже, јер тако признају косовске оператере, рекао министар Горан Богдановић.

Срби на централном Косову и даље су без фиксне и мобилне телефоније, а везе раде само на северу Косова. У акцијама косовске полиције онеспособљене су укупно 24 базне станице српских мобилних оператера. Поједина српска села потпуно су одсечена једна од других. 

Богдановић: Срби не треба да узимају косовске картице

Срби не треба да узимају картице 044 и 045 мреже, јер тако признају косовске и онемогућавају повратак српских мобилних оператера, чије је коришћење многе повољније, изјавио је за РТС министар за Косово и Метохију Горан Богдановић.

Представници испоставе Поште и телекома Косова јуче су бесплатно делили мештанима централног Косова картице са бројевима телефона мобилне мреже 044 и 045, али није познато да ли су Срби из овог подручја прихватили тај "поклон".

Бројеви косовске мреже са два евра кредита нудили су се потпуно бесплатно уз било који документ, било да је то лична карта, пасош, возачка дозвола или саобраћајна дозвола, без обзира на то да ли су издати на Косову или у Србији.

Ивановић: Могући су немири

Државни секретар за Косово и Метохију Оливер Ивановић рекао је
Фонету да искључивање српске мобилне телефоније "може бити веома опасно за преостали спрски живаљ и да може изазвати реакције које не могу да контролишу ни Приштина ни Београд".

"Немогуће је предвидети реакцију Срба. Кад су овако угрожени, могући су немири различитих врста. Протеста ће бити, сигуран сам, само не знам како ће се завршавати", закључио је Ивановић.

Ивановић је рекао да је ово несумњиво тежак ударац за преостали српски живаљ "јер му је прекинута сва комуникација са најближима, али и могућност да позове здравствену помоћ када им је живот угрожен, па је озбиљно доведен у питање и њихов опстанак".

Он сматра да иза скидања предајника мобилних мрежа које користе Срби "не стоје никакве часне намере" и да је то "усмерено ка Србима са намером да се истерају са ових простора".

На питање да ли власти у Београду могу да спрече уклањање опреме мобилних оператера, Ивановић је рекао да "у овом тренутку то није могуће".

"Ми немамо комуникацију са властима у Приштини и ту ништа неће моћи да се промени. Вршимо притисак на представнике међународних мисија, али Еулекс одриче било какву одговорност за ово нешто, а друге мисије се уопште и не изјашњавају", рекао је Ивановић.

"Запрепашћен сам реакцијом Еулекса који мирно гледа на кршење људских права, јер је Еулекс задужен за безбедност грађана. Са представницима Еулекса ћемо обавити изузетно тежак разговор на ову тему. Нећемо оставити српско становништво на КиМ ниједног тренутка", истакао је Тадић.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да ће власти у Београду у наредним данима покренути "највећу могућу међународну акцију" како би се Србима на Косову и Метохији поново омогућило да користе услуге српских оператера мобилне телефоније.

Тадић је рекао да је јуче из Истанбула захевао хитну реакцију међународних институција овим поводом.

Према његовим речима, "Телеком Србија" је у стању да за седам дана обнови уништену и оштећену опрему.

Еулекс уз приштинске власти

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је да су за ту мисију прихватљиве акције Регулаторног тела за телекомуникације које су усмерене против, како је рекла, илегалних оператера мобилне телефоније.

"Еулекс је свестан значаја телекомуникација као основног вида људских права и поздравиће све прелиминарне мере којима ће бити пружена подршка људима који су изгубили покривеност сигналом мобилне телефоније док не буде обезбеђен легални оператер мобилне телефоније на Косову", рекла је Гудељевић агенцији Танјуг.

"Косовска Регулаторна агенција за телекомуникације је независно тело, а мисија ЕУ није упозната са њеним плановима везаним за север Косова, где за сада уредно функционишу сигнали српских оператера мобилне телефоније", рекла је Гудељевић.

Портпарол Еулекса истакла је да су на Косову у току разговори "свих заинтересованих страна о овом проблему".

Насилно успостављање "законитости"

Привремене косовске власти су у петак и суботу онеспособиле предајнике српских оператера мобилне телефоније због чега је без телефонског сигнала остало око 100.000 Срба у Косовском Поморављу и енклавама јужно од Ибра.

Представници косовских институција сматрају да ти "законски кораци" нису уперени ни против једне одређене националности или државе, већ против свих оних оператера који нису поштовали важеће законске норме.

Привремене косовске институције саопштиле су да подржавају одлуке Регулаторне агенције за телекомуникације за искључење предајника мобилних телефонија "Телекома Србије" и "Теленора", истичући да је реч о "успостављању законитости на тржишту телекомуникација на Косову".

Министарство за Косово и Метохију поручује да су српски оператери добили дозволе још пре 1999. године, а оне нису лимитиране.

Екипи Радио Грачанице речено је да у Грачаници нема особе која би могла дати изјаву ко је и када издао такву одлуку. За мештане, иначе, бесплатне картице нису биле од користи.

"За кредит од два евра могао сам да разговарам једва два минута са братом у Београду. Да апсурд буде већи, исти износ ће морати и он да плати, јер се наш разговор третира као саобраћај у ромингу. Не знам чему све ово води, неће изаћи на добро", рекао је мештанин.

 

вест на РТС-у - погледајте