Download

Boza zbog EU truje Srbiju?!

Utorak - 11.01.2011

http://www.alo.rs/vesti/34586/Boza_zbog_EU_truje_Srbiju

Vlada menja zakon o uvozu genetski modifikovane hrane

Vlada Srbije se u okviru prilagodavanja propisima Evropske unije sprema da izmeni pravila u oblasti proizvodnje, uvoza i upotrebe genetski modifikovane hrane, sto bi moglo izazvati katastrofalne posledice po prirodu, ali i coveka, strahuju u strucnoj javnosti, ekoloskim i nevladinim organizacijama.

Opravdanje za svoja strahovanja vide i u izjavi Bozidara Delica, potpredsednika vlade zaduzenog za evropske integracije, koji je posle nedavne posete Briselu izjavio da cemo imati izmene i dopune zakona koji ce bolje regulisati genetski modifikovane organizme cija su proizvodnja i upotreba u Srbiji trenutno zabranjeni!
Da podsetimo, Delic je posle sastanka sa evropskim komesarom za poljoprivredu Dacijanom Colosom izjavio da su dva pitanja iz tog domena koja se nalaze u upitniku Evropske komisije vec resena.
-To je da cemo imati izmene i dopune zakona o rakiji i da cemo imati izmene i dopune zakona koji ce bolje regulisati genetski modifikovane organizme - rekao je Delic tom prilikom.

I pored toga sto se po naredbi Ministarstva poljoprivrede u delovima Srbije jos unistavaju zasadi genetski modifikovane soje uvezene posle 2000. Godine, kompanija MK grup je 2007. godine potpisala ugovor kojim je postala zvanicni uvoznik i distributer Monsantovog hibridnog semena kukuruza, suncokreta i uljane repice za trziste Srbije, najvece svetske kompanije za proizvodnju genetski modifikovane hrane!
Predsednik UO MK grupe Miodrag Kostic i direktor multinacionalne kompanije Monsanto za istocnu Evropu Gerhard Rosa potpisali su 16. maja 2007. ugovor o strateskom partnerstvu.
- Verujem da imamo veoma dobre hibride za srpske farmere, koji ce sigurno povecati njihov prihod. Verujem i da cemo u saradnji sa MK grupom farmerima veoma brzo ponuditi najbolju genetiku - rekao je Rosa i dodao je da ce Monsanto, pored kvalitetnog semena, poljoprivrednicima ponuditi i integralna tehnoloska resenja, koja za cilj imaju zastitu prinosa, vecu efikasnost i smanjenje troskova proizvodnje.
U kompaniji Miodraga Kostica nam je juce receno da zbog praznika trenutno nema nikoga ko bi nam mogao odgovoriti o saradnji sa kompanijom Monsanto.

Cemu ugovor sa Monsantom?

Prema recima Jovice Stojanovica, koji je u saveznoj vladi bio savetnik glavnog sanitarnog inspektora, genetski modifikovane kulture narusavaju genetski potencijal odredenog podrucja posto zajedno sa herbicidima koji se koriste za njihovu zastitu unistavaju sve autohtone vrste, koje nestaju, a u Evropi je trenutno dozvoljeno koriscenje jedino sojine sacme od modifikovane soje.
- Problem je sto Srbija nema izgradenu politiku u toj oblasti posto upotreba ovakve hrane moze dovesti do neslucenih posledica po ljudsko zdravlje. Pitanje za drzavu je zasto je Kosticu dozvolila da potpise ugovor sa kompanijom Monsanto kad su njeni proizvodi u Srbiji zabranjeni?-zapitao se Stojanovic.

Kod Delica tisina

Iz kabineta Bozidara Delica juce nam je obecan odgovor na pitanje sta je on obecao u Briselu u razgovoru sa komesarom za poljoprivredu, ali odgovor nismo dobili do zakljucenja ovog izdanja.

Zabranjeno, ali se ipak seje

U Ministarstvu poljoprivrede kazu da Zakon iz 2009. godine zabranjuje proizvodnju i gajenje geneticki modifikovanih useva.
- Predvidene su sankcije zabrana upotrebe i uvodenje u zivotnu sredinu, kao i donosenje resenja o unistavanju parcela pod GM sojom. Zakon je na snazi i nema nikakvih izmena, ako do njih dode, javnost ce biti obavestena - kazu u ovom ministarstvu za Alo!. Prema njihovim recima, u Ministarstvu ne znaju nista o Kosticevom ugovoru sa Monsantom.
Prema podacima ministarstva, protekle godine na 98 parcela utvrdeno je prisustvo GM soje na povrsini od 122 hektara i podneto je 98 krivicnih i prekrsajnih prijava protiv odgovornih lica koja su gajila ovakve useve.


V. Papovic

 

-