Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Упитник ЕУ - фашистички документ

02.12.2010.

Упитник Европске комисије из Брисела, недавно уручен Србији, је фашистички документ по многим својим својствима. Као прво, он доказује да многобројне чланице ЕУ које су учествовале у бомбардовању Југославије 1999. године не желе да се покају, нити упуте извињење жртвама, већ напротив, остају на позицијама оружане агресије, коју желе да наставе и овере политичким средствима.

Упитник ЕУ отворено крши резолуцију СБ УН 1244, чиме је угрожен ауторитет УН од стране ЕУ, а такође и међународно право. Упитник ЕУ тиме подрива мир у Европи, јер подрива мировну резолуцију и покушава мимо свих правних норми да успостави ново стање на југу Србије, ван билатералног дијалога Београда и Приштине и без присуства, мишљења и одобрења међународне заједнице.

Упитник ЕУ под темом: "регионална сарадња и добросуседски односи" тражи од Србије да извести Брисел о својим односима са "Косовом" и захтева да Србија успостави сарадњу са Косовом, тојест да призна независност своје јужне покрајине. ЕУ овим Упитником непосредно угрожава територијалну целовитост и сувереност Републике Србије, као и уставни поредак. Овакво деловање ЕУ се у међународном праву сматра једним од најтежих злочина.

Од Србије се тражи да транспорт робе на Космет и са Космета одреди као размену са суседном државом. Тражи се од Србије, да ради позитивног одговора, успостави царину на прелазу ка Косову.

Овај документ није никакво изненађење. Он оличава континуитет политике ЕУ последње две деценије, политике која је константно била анти-српска са повременим неконтролисаним изливима шовинизма и агресије. Овај документ је такође континуитет политике нацистичке Немачке Адолфа Хитлера према Србима, која се заснивала на принципу да земље које већински насељавају Срби треба распарчати и поделити савезницима нацистичке Немачке, с тим што највећи део Косова и Метохије по Хитлеровом плану припада нацистичкој великој Албанији, док један мањи део непосредно контролише Немачка (данас једну од 5 окупационих зона Космета држи Немачка). 6. април 1941. и 6. април 1999. године су Срби дочекали на сличне начине - под бомбама германских авиона који су долетели са запада. Авио центар бомбардовања 1999. године је био Авиано у Италији - што значи да се Европа не стиди свог фашизма и својих злочина.

Историја се понавља, а поражене фашистичке и нацистичке државе из Другог светског рата су жедне освете једном малом, сувереном, словенском, Православном народу. Понашање ЕУ је ирационално и острашћено. Срећом ЕУ је пред распадом по сличном моделу по коме се пре две деценије распао СССР. То је прилика да Србија консолидује своју сувереност и утврди дугорочну визију развоја.

 

прилог о Упитнику ЕУ на РТС (ТВ "европске Србије") - линк

РТС, среда, 01. дец 2010, 12:47 -> 19:14

И Косово у Упитнику

Иако је раније наведено да Косово није обухваћено Упитником Европске комисије, међу питањима која се односе на регионалну сарадњу и добросуседске односе нашло се и Косово, пише портал "Еурактив Србија".

У Упитнику Европске комисије, на основу којег треба да буде сачињено мишљење о спремности Србије да добије статус кандидата за чланство у Унији, међу питањима која се односе на регионалну сарадњу и добросуседске односе нашло се и Косово.

упитник ЕУ

Иако је у уводним напоменама наведено да Косово није обухваћено Упитником, јер је под Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, једним од питања од Србије се тражи да пружи преглед својих односа са Косовом и објасни какве напоре је предузела да би осигурала делотворну сарадњу у питањима која су у вези са Европском унијом, као и свеобухватну регионалну сарадњу, пише портал Еурактив Србија.

Косово се помиње и међу питањима о трговинској размени која се односе на земље у окружењу. Од Србије се тражи да наведе колика је трговинска размена са БиХ, Хрватском, Македонијом, Албанијом, Црном Гором и Косовом.

Од Србије се тражи и да одговори колики се порез на додату вредност примењује на робу која иде из Србије на Косово и обратно, као и да наведе какве су извозне и увозне и путне дозволе потребне и који се порески режим примењује за ту робу.

Косово се помиње и у групи питања о визном режиму, а од Србије се тражи детаљно објашњење специјалне процедуре по којој грађани Косова добијају биометријске пасоше, као и да одговори како то функционише и које се мере предузимају да се спрече корупција и злоупотребе.

Царински прописи и процедуре

У групи питања о спољним границама и шенгенском визном режиму од Србије се тражи детаљан опис ситуације на административној граници са Косовом (постојећи или планирани међународни споразуми о граничној сарадњи) као и опис практичне сарадње са Еулексом, и објашњење граничне процедуре контроле странаца који улазе у Србију, преко администативне границе са Косовом.

У делу Упитника који се односи на царинске прописе и процедуре, Србији се поставља и питање да ли се у трговини са Косовом примењују нека посебна царинска правила, које царинске формалности важе за робу која иде на Косово или са Косова и да ли се плаћа царина, као и да ли за Косово важе нека посебна правила у вези са пореклом робе.

У групи питања која се односе на спољну, безбедносну и одбрамбену политику, од Србије се тражи да одговори какав политички дијалог води за земљама Западног Балкана, међу које је сврстано и Косово, а међу питањима о унутрашњој безбедности налази се и улога војске и полиције у управљању административном границом са Косовом.