Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Викиликс разоткрио Тадићев НАТО-изам

28.12.2010.

http://wikileaks.ch/cable/2010/02/10BELGRADE25.html - архив

"Викиликс" је узбуркао светску јавност, нарочито западну, објављујући поверљиве податке америчке војске и државне администрације. Милионе људи су потресли извештаји о убијању цивила у Ираку, итд. Викиликс је урадио још једну веома важну ствар, разоткрио је неке од америчких марионетских савезника, оне који заједно са Пентагоном и Белом кућом спроводе империјалне америчке, односно НАТО планове о доминирању над једним, не малим делом света, и исцрпљивању ресурса покорених држава за потребе "ујка Сема". Међу овим нечасним послушницима се налази и председник ДС-а и председник Србије Борис Тадић. Подаци о њему говоре заправо о целом режиму којим Тадић кормилари.

Након обављеног службеног разговора Тадићевог саветника за спољну политику Јована Ратковића и нове америчке амбасадорке Мери Ворлик (ради међусобног упознавања и утврђивања позиција), америчка амбасада у Београду је послала извештај Хилари Клинтон, Националном савету безбедности у Вашингтону и другим војним и државним установама САД у централи и свету.

Поверљиви извештај америчке амбасаде говори: (параграф 8:) да Тадић верује како Србија не може вечно да буде ван НАТО пакта, али он то не помиње често због политичке осетљивости питања. Тадићев саветник Ратковић износи небулозну тврдњу да су након пада Берлинског зида већина грађана Југославије били за улазак у ЕУ и НАТО!? Затим се признаје да се у Србији 90-их развио анти-НАТО сентимент. (параграф 9:) Србија предузима конкретне кораке да повећа своје ангажовање у НАТО. Предузимају се кораци неопходни пре доношења одлуке о чланству у НАТО. (параграф 12:) Србија је подржала улазак БиХ у ЕУ и НАТО како би се земља стабилизовала и осигурале границе. (параграф 13:) Тадић је разговарао са представницима Грчке и Македоније о деблокади пута Македоније у ЕУ и НАТО. (параграф 15:) посебно заштићен део извештаја: говори се под којим условима Тадић може да прихвати, али не призна независност Косова и Метохије. Може доћи до ситуације да Србија мора да бира: Косово или ЕУ?

Извештај америчке амбасаде, који је објавио Викиликс, јасно говори да Тадић, мимо своје патриотске и европске реторике, заправо ради на уласку Србије у НАТО и на тихом прихватању независности Косова и Метохије, без признавања независности, али и уз све мање противљења томе. Ово није само Тадићева политика, већ политика која се спроводи више-мање у континуитету од 5. октобра 2000. године и која има катастрофалне економске резултате, никакву подршку у народу и никакво поштовање у међународној заједници. Оваква про-НАТО, анти-суверена политика је и противуставна и у супротности са реториком коју представници власти држе у јавности. Она је противзаконита и мора се одмах прекинути.

http://wikileaks.ch/cable/2010/02/10BELGRADE25.html - архив

http://www.balkanstudies.org/blog/wikileaks-president-tadi%C4%87-conspires-against-his-own-people