Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Економија (за време и након) пандемије

21.4.2020.

Влада би требала да осмисли како помоћи фирмама и самосталним предузетницима погођеним рестрикцијама у раду због пандемије вируса Корона. Први корак би био вероватно да се евидентирају овакве фирме и људи и да се процене њихови губитци. Боље је реаговати благовремено, него закаснело када цена отклањања негативних последица може и вероватно ће бити вишеструко већа.

Колико сазнајемо, Америка је већ почела, по наредби Доналда Трампа, са исплатом по 1200 долара пунолетним грађанима, због принудног боравка кући и немогућности за зарадом. Без обзира на бројне критике које се могу упутити спољној политици САД, итд, овај потез је вредан поштовања и може послужити као добар пример коректног односа државе према грађанима.
Држава је људима ограничила слободу кретања и онемогућила је многе послове, али зато се веома брзо врши одговарајућа компензација.
Власти Србије су својим мерама у ванредном стању нанеле велики економску штету многим фирмама и запосленима. Уколико не може да се надокнади у потпуности нанета штета (а не може) онда се мора бар исплатити минимална зарада онима који су остали без посла због владиних мера, а послодавцима исплатити минимум потребан да се плате месечне дажбине.
Власт има право да прогласи ванредно стање и преузме одређене мере, али затим има обавезу да надокнади свим оштећенима пун или минимални износ надокнаде због штете коју су претрпели због владиних рестрикција.
Ко не плати на мосту, платиће на ћуприји, и то можда много више.

Занимљива је одлука власти да се затворе све пијаце, где наши сељаци и други продају своје пољопривредне пролећне производе на отвореном! (што је много безбедније од затвореног простора), док остају да раде немачки Лидл, белгијски (отети нам) Макси, хрватска Идеа, итд где се продаја врши у затвореном простору! Овакве мере могу да направе велику штету српској привреди.
Пензионери су добили пуне пензије из једног дела и додатак 4 хиљаде. Лепо је то, али влада мора да се односи брижно и равноправно према свим категоријама становништва, а не само према онима који су атрактивни и поуздани у изборном процесу.
Многе приватне фирме су престале да раде, остале су без прихода, а радници без посла. Њима је потребна конкретна помоћ да се одложи и делимично укине плаћање разних обавеза, да би могли остати у послу. Радницима су потребна бар минимална примања како би платили комуналије храну и сл. Потребни су врло повољни безкаматни или нискокаматни кредити привреди како би се пребродила ова криза.
Велики број наших људи на привременом раду у иностранству се вратио у отаџбину. То је велика радна снага на располагању коју треба мудро упослити, јер многи од њих се неће моћи вратити на запад неко време, јер и тамо је раст незапослености. Сад је права и златна прилика да се покрене домаћа производња, значајно смањи увоз, створи здрава економска структура државе и створе механизми јаких и стабилних буџетских прихода. Сав непотребан увоз треба смањити и дестимулисати, јер он гуши непотребно домаћу производњу. Ако морамо да увозимо банане и лимун, али не морамо јабуке и соју. Ако морамо да увеземо процесоре за рачунаре, али не морамо мишеве, тастатуре и каблове за напајање - само производњом ове додатне опреме могли бисмо да упослимо велики број људи, покренемо затим трговину и повећамо прилив средстава у буџет.

Уколико не буде бриге о приватном сектору држава може остати без знатних прихода у буџету што ће отежати и исплату плата јавном сектору и пензија. Задуживање државе није решење.

 

Вирус Корона