Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Врховни суд Москве забранио геј параду

18.08.2012.

Москва – Врховни суд у Москви потврдио је забрану геј парада у руској престоници у наредних 100 година, коју су пре више од два месеца донеле градске власти, а активисти су најавили да ће случај поново изнети пред Европски суд за људска права у Стразбуру, преноси Интерфакс.

Градске власти у Москви, које су ову одлуку донеле почетком јуна, тврде да би геј парада могла да изазове нереде и да се већина становника престонице противи њеном организовању.

Најпознатији руски активиста за права хомосексуалаца Николај Алексејев на суду је покушао да оспори ову одлуку, којом је одбијен захтев ЛГБТ активиста у којем су тражили дозволу за одржавање геј парада у наредних 100 година, али је пресуда донета у корист градских власти.

Алексејев се, такође, противи забрани да се у Санкт Петербургу шири „хомосексуална пропаганда“, а поручио је да ће поново у Европском суду за људска права у Стразбуру тражити да се забрана коју уводи Москва на прошле, садашње и будуће геј параде, прогласи неправедном.

Руски медији су известили да ће Савет Европе у септембру испитати одговор Русије на претходну одлуку Европског суда о питањима права геј популације.

Суд у Стразбуру је у октобру 2010. године пресудио да је Русија дискриминисала Алексејева на основу сексуалне оријентације и наложила јој да му плати одштету од 30.000 евра.

 

Вест на веб-сајту РТС - линк

http://www.vaseljenska.com/vesti/vrhovni-sud-u-moskvi-potvrdio-gej-parada-njet/

 

Не геј паради! - детаљније