Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Потребна систем(ат)ска подршка Србима на Закинтосу

13.7.2017.

                Покрет 1389 апелује на државне органе, посебно на Владу, министарства унутрашњих послова, правде, итд да пруже озбиљну и систем(ат)ску подршку држављанима Србије ухапшеним у грчком летовалишту Закинтос. Основна је улога државних, јавних установа да буду у служби држављана, грађана Србије, тојест пореских обавезника и посебно породица са више лојалних грађана. Случај "Закинтос" ће јавност Србије помно пратити и на основу њега оценити рад државних, јавних власти - да ли раде према Уставу у интересу држављана Србије или раде по диктату спољних центара моћи у интересу страних интересних група.

Наравно, да је цео случај за жаљење и велико је зло и несрећа што је млади Американац из Тексаса изгубио живот у тучи, али снимци сигурносних камера јасно показују да није било никакве намере да се било коме одузме живот, (скоро) сви учесници туче су вероватно били под дејством алкохола, туча је трајала кратко, а један ударац је био фаталан. Према извештајима медија и Полиције види се да се ради о добрим, скромним и врло младим момцима који се раније никад нису бавили криминалом и који су се просто нашли у непријатној ситуацији. Према писању српских медија млади Американац је вређао српску девојку и први започео сукоб разбивши флашу о главу једном Србину, а група младих Срба је реаговала (младалачки) како би заштитила девојку и свог друга и сународника - ипак сукоб је измакао контроли и завршио се врло лоше по све, на општу жалост. Надамо се да оваквих ситуација више неће бити никада и нигде. Један млади живот је уништен, али остале треба спасити - уз извлачење одређених поука. Овакве туче међу младима у ноћним клубовима се (на жалост) дешавају у многим државама света и националност учесника овде не треба да буде у првом плану и не треба да буде чиниоц инкриминације.

Поштено суђење се може очекивати у Грчкој или Србији, а никако у САД, због тога је први задатак да се реши питање места суђења и спречи изручење држављана Србије Америци. Српски младићи су дошли на одмор у пријатељску и братску Грчку чистог срца без намере да било кога повреде и цела земља је уз њих, са жељом да се што пре врате у своју домовину и својим породицама уз разумне казне. Нико нема право да буде строг према њима, јер да подсетимо - на Косову и Метохији од јуна 1999. године, откако је НАТО западна војна алијанса, предвођена са САД преузела одговорност за безбедност - убијено је преко 1000 Срба, с тим да се често зна ко су убице, али нико није одоговарао нити осуђен за ова велике злочине!! Током НАТО бомбардовања предвођеног са САД погинуло је хиљаде српских младих војника, полицајаца и цивила (њихове слике су на Српском зиду плача испред Народне скупштине) - они су намерно убијени, а њихове убице непосредне и одговорни команданти никада нису одговарали ни пред српским судовима, нити америчким ни међународним. Много је сличних примера.

Стога још једном снажно апелујемо да државне, јавне власти Србије учине све што могу да се млади држављани Србије што пре врате у своју земљу и да им се суди праведно и у разумном року (без медијске хистерије и притисака и дугогодишњих процеса) у Грчкој или Србији.

 

Србија / отаџбина

Српска дигитална иницијатива (Студенти за истину) Отворено писмо