Насловна О нама Download Везе Контакт
1389 није на продају!

1389 не постаје странка!

09.02.2010.

Покрет 1389, удружење грађана (невладина организација) апсолутно одбацује све инсинуације да постаје политичка странка. Ради се о злонамерним, неистинитим причама, које се шире из друштвено-политичких и медијских центара који су и раније ширили лажи о организацији "1389".

Ова вест је објављена плански на дан када је "1389", са пријатељским удружењима, организовао прву државотворну конференцију: Србија - Русија, 8. фебруара 2011. у Београду. Оно што је свакако право лице 1389, а то је ова конференција - медијски је блокирано - лажима о томе да да постајемо странка!! То говори довољно о правом исходишту манипулације.

Манипулације су постале истанчаније, па се уз, законом (од 12.12.2008. - линк) заштићено име "1389" додају разни префикси и суфикси, не би ли се јавност збунила. Ниједан назив који у себи садржи "1389" не може се законски регистровати, осим једног већ постојећег.

Тренутно је у Србији регистровано преко 70 политичких странака разних профила - ми том друштву НЕ ПРИПАДАМО! Наше место се последњих година јасно кристализирало као - невладине организације, односно, српског народног покрета (што стоји и на потврди интелектуалне својине и на веб презентацији). Свесни смо да наш друштвени задатак није лак, али од њега не одустајемо. Од првог дана се боримо са Православном вером из народа, за народ, због народа - а не ради привилегија, високих плата, службених погодности и свега другог због чега је народ омрзнуо странке, које су велики терет на леђима обичних, вредних грађана. Прелазак у свет политичких странака би значио недоследност досадашњем раду, издају сопствених начела, разочарење бројних присталица и својеврсну "продају".

Покрет 1389 у основним начелима (линк), која су утврђена октобра 2004. године (и од тада се нису и неће се мењати), на високом месту држи "слогу"! Рад политичке странке не доприноси слози, већ напротив, дубоке поделе у нашем друштву су настале управо збох странака и политичара. Ми смо још 2004. године приликом оснивања покрета били свесни тога и зато смо заузели друштвену позицију и облик организовања, одакле можемо допринети крилатици "само слога Србина спашава", где можемо лечити ране на души и телу народа, а не стварати нове поделе и сукобе. Због тога смо се до сада, одлучивали на осуђивања организација и појединаца само када би они отворено угрожавали интегритет и достојанство отаџбине, народа и Цркве.

Покрет 1389 има неколико благослова Патријаршије Српске православне цркве за свој друштвени ангажман, а у последње време започињемо и сарадњу са Руском православном црквом. Без архијерејског благослова Српске православне цркве, не усуђујемо се да правимо драматичне заокрете у свом раду. То није само питање канона, већ и расположење наших душа и поштовање које гајимо.

Ако би постали странка - питање је са ким би образовали коалицију? Да ли тренутно постоје странке на политичкој сцени које могу да освоје већину у Скупштини, а да су при томе програмски блиске 1389? Ми нисмо спремни да губимо време на бесплодне преговоре и компромисе око антисрпских захтева Европске уније. За озбиљно функционисање странке у Србији потребно је пар милиона евра годишње, а за освајање власти пар десетина милиона евра. Ово су за нас астрономске суме - ми имамо још увек дугове од ранијих година и наши пројекти коштају по неколико стотина евра.

1389 није на продају!!

Узимајући у обзир наведене чињенице, претпостваљамо да би многе странке хтеле да уз своју изборну листу додају "1389", што би им вероватно допринело већем броју гласача, а тиме и већем броју посланика, више новца, моћи, итд. Можда је баш "1389" то што некима недостаје да пређу 50 % гласова и мандата. Данас се у свету политике окрећу огромне паре и странке покушавају много тога да би се освежиле и привукле гласове, а свесни су при томе да су изгубили поверење народа - стога су спремни да плате много како би повећали себи рејтинг. "1389" је технички-маркетиншки гледано, вероватно добар додатак изборној кампањи и листи, онима који су већ много пута слагали грађане. Ипак, правили су рачун без крчмара! 1389 није на продају! 1389 не постаје странка! Ми смо наравно против свих евро-атлантских странака (старих и нових).

 
Статут Покрета 1389

Члан 1.

”Покрет 1389” (у даљем тексту Удружење) основано је као нестраначко, навладино и непрофитно удружење грађана чији је циљ очување традиције и афирмација културе, историјских, духовних и других вредности српског народа.

(погледајте цео статут)

 

Детаљи са Видовданског марша 2010: Да ли ми личимо на странку?