Насловна О нама Download Везе Контакт

Годишњица неуспешног проглашења независности, истрајавање у одбрани

Подсећање на 17. фебруар 2008. и тешко кривично дело групе (бивших) терориста

Београд, 17. фебруар 2009. године

Окупљање је започело молитвом. На данашњи дан, пре годину дана, група Албанаца је незаконито, нелегитимно и неуспешно прогласила независност Космета. Протест је одржан под кишом и по веома хладном времену, мирно без инцидената.

Подсетили смо на Косовску битку која је одржана 1389. године, када су звона у Европи означавала борбе Срба, односно Хришћана против Отоманске исламске најезде. Тада се Европа бранила на Косову и бранили су је Срби, којима данас западна Европа отима најсветији део земље. 22 државе из ЕУ признале су независност Косова и Метохије, ЕУ је послала мисију ЕУЛЕКС која је дошла да реализује независност Космета, а Европски парламент је донео резолуцију којом се подржава независност Косова. То су само неки од аргумената због чега Србија треба да прекине евроатлантске интеграције.

Миленко Бодин, председник Студеничког Круга, прочитао је протестно писмо које је у каснијој шетњи предато амбасади Чешке Републике, која председава ЕУ. Бодин је претходних дана, са групом студената, боравио на Космету и посетио српски живаљ из енклава. Они осећају велики страх и зебњу, али им подршка и помоћ која им је однета много значи. Бодин је рекао да свако треба да оде на Космет да види ко су српски, а ко албански пријатељи. Где год живе Албанци, они су истакли заставе ЕУ, НАТО и САД, док Срби на северу износе српске и руске заставе.

Борка Миланков, саветник Покрета 1389 и експерт за људска права, истакла је да је поносна на организаторе протеста што су препознали праве опасности по Србију и њене интересе. То је НАТО организација, милитантна војна организација која крши права, експлоатише мале земље и намеће многим земљама чланство у том војном савезу. Она је рекла да је у Србији прећутана вест да су студенти у Лиону протестовали против НАТО базе Бондстил, која се налази у јужној српској покрајини, а такође и да велики број организација у иностранству подржава протест.

Бранислав Југовић, уредник Информационог центра, прочитао је вести које се прећуткују и занемарују у нашим медијима, који су под контролом нашег режима и земаља и капитала из ЕУ и САД. Најважнија вест се односила на Русију и Кину које преговарају о енергетском споразуму вредном 25 милијарди долара! То је још један показатељ јачања сарадње земаља које су наклоњене Србији, и јасан су показатељ промена међународних околности.

Владимир Кршљанин, председник Народног покрета Србије, говорио је да сада у Србији са 2 места сија барјак слободе, са данашњег протеста на Тргу, и у Звечану, где је одржана Скупштина Косова и Метохије. Србе са Космета и нас из Београда, веже и сличан тренутни положај, под окупацијом смо! У питању су различите форме окупације, на Космету је отворена окупација НАТО и ЕУ, а у Београду је реч о прикривеној, која је финансијска, медијска, али све више и отворена, јер стране службе вршљају по нашој земљи тражећи хашке оптуженике. Највећи проблем ове власти је недостатак осећаја и бриге за државу, а управо државотворност и косовски дух одликују наше протесте који трају већ 201 дан.

Након говора, формирана је протестна колона. Одржана је шетња до амбасаде Чешке републике која председава ЕУ у првој половини 2009.године. Изражено је незадовољство да су Чешким признањем лажне и нелегалне државе Косово, нарушени братски односи између два словенска народа. Многи Чеси су тиме незадовољни, показивали су солидарност са Србима, али је са више инстанце Чешка приморана да призна независност Косова и Метохије и то је дубоко пореметило односе два братска словенска народа.

 Писмо предато Чешкој амбасади погледајте