Насловна О нама Download Везе Контакт

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/197815/Policija-zabranila-skup-desnicarskih-udruzenja-u-Beogradu

Policija zabranila skup desnicarskih udruzenja u Beogradu

FoNet | 11. 07. 2010. - 13:59h 17:03h | Komentara: 18

Najavljena akcija "Srecan 11. jul, dan oslobadanja Srebrenice", u organizaciji udruzenja "Nasi"` i "Srpskog narodnog pokreta 1389", u centru Beograda, zabranjena je zbog menjanja njenog sadrzaja, receno je Tanjugu u Ministarstvu unutrasnjih poslova (MUP).

Plakat pokreta "1389"

S obzirom na to da je skup najavljen u 13 sati kod restorana Kasina na Terazijama, zbog kratkog vremena, odluka o zabrani organizatorima ce, kako navode u MUP-u, biti saopstena usmeno.

MUP je organizatorima prvobitno bio odbrio samo postavljanje standa i deljenje propagandnog materijala, ali je, kako se objasnjava, u meduvremenu doslo do promene sadrzaja te akcije i zato je odluceno da se ona zabrani.

Udruzenja "Nasi" i "1389" jutros su najavili da ce na skupu u centru Beograda postaviti pult sa promotivnim materijalom, i da ce gradani moci da se fotografisu sa posterom generala Ratka Mladica u prirodnoj velicini.

Inicijativa mladih: Kazniti velicanje zlocina

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) pozvala je danas nadlezno
tuzilastvo da hitno pokrene postupak protiv svih osoba koje su u noci izmedu 10. i 11. jula izlepile Beograd porukama kojima se slavi genocid u Srebrenici.

  Inicijativa je pozvala nadlezne institucije da primene zakonska ovlascenja i zabrani rad organizacije Srpski narodni pokret 1389 i slicnih organizacija koje karakterise raspirivanje mrznje, velicanje zlocina i zagovaranje diskriminacije.

U saopstenju se navodi da su predstavnici organizacije SNP 1389 oblepili beogradsku Knez Mihailovu ulicu i Zeleni venac plakatima sa natpisom „Srecan vam 11. jul, dan oslobodenja srpskog grada Srebrenice“.

Ovaj akt, ocenila je Inicijativa, predstavlja otvoreno velicanje zlocina i izrugavanje bolu zrtava srebrenickog genocida na njegovu petnestogodisnjicu.

  Drzava je duzna da jasno pokaze da se ovakvi istupi pojedinaca i formalnih i neformalnih grupa nece tolerisati, kao i da koriscenjem zakonskih ovlascenja osujeti dalje stvaranje atmosfere u kome je ne samo dozvoljena, vec i
pohvalna heroizacija ratnih zlocinaca, kaze se u saopstenju.

 

повратак на претходну страницу - овде