Насловна О нама Download Везе Контакт

Богојављенско пливање

Од 2006. године припадници 1389 учествују у Богојављенском пливању, једној од најлепших менифестација нашег народа која показује како традиција и вера могу и морају да се очувају у свим условима и околностима. Ово часно надметање се одвија сваке године на празник Христовог крштења – Богојављење (6./19. јануара) када најхрабрији и највернији пливају симболична 33 метра кроз ледену воду до Крста од леда (детаљи организације се разликују од места до места). Пливање се одвија уз благослов Цркве, велики број присутних посматрача који бодре учеснике, припаднике елитних јединица војске и полиције итд. "Пробили смо лед" на Савском језеру, а следеће године смо били и на Дунаву у Земуну. Ако Бог да, сваке године ћемо на овај начин прослављати Крштење нашег Спаситеља.

Богојављенско пливање - Младеновац 2014

Међу учесницима Богојављенског пливања 2013. и 2014. године у Младеновцу на Марковачком језеру године је и наш Срђан Васиљевић из Међулужја код Младеновца, дугогодишњи учесник Видовданског марша:

Богојављенско пливање - Младеновац 2013

Богојављенско пливање 2011

20.01.2011.

По већ устаљеној традицији, чланови "1389" учествују у Богојављенском пливању. Овог пута, један од оснивача покрета, Срђан Новак, надметао се за крст од леда на Савском језеру. Окупило се неколико хиљада грађана, да дају подршку Хришћанском подвигу. Манифестацију је благословио патријарх Иринеј уз присуство великог броја београдских свештеника. Музички програм су испунили оркестар Гарде и народне песме, а скуп је украсио Добрица Ерић својим прелепим стиховима. Такмичили су се припадници војске, органа унутрашњих послова, спортисти и други који су били спремни за овакво такмичење. Температура ваздуха је била 3, а воде 3,6 степени.

Организатори су подсетили на дугу традицију Богојављенског пливања и на то да су нацисти за време Другог светског рата и комунисти након рата забранили ову манифестацију. Ово јасно говори о антисрпском и анти-Православном карактеру ове две тоталитарне западне идеологије. Већ 13. годину се организује обновљена манифестација. Богојављење је велики Хришћански празник, када се по народном обичају одлази у храмове по освећену воду, која се не квари током целе године. Верници се поздрављају радосним поздравом: Бог се јави - Ваистину се јави! Када је свети Јован Крститељ, Претеча на реци Јордану крстио Исуса Христа, сина Божијег, јавио се и Бог Отац као глас са неба и Свети Дух у виду белог голуба - због тога се и овај празник назива Богојављење.

Надметање пливача за Крст часни:

Беседа патријарха српског Иринеја:

Обраћање аташеа за културу Амбасаде Русије, Александра Конањихина:

Богојављенско пливање 2010:

 

 

 

 

 

Богојављенско пливање 2009:

  

  

претходних година: