Насловна О нама Download Везе Контакт

 

РТС, недеља, 11. јул 2010, 13:27 -> 15:56

Спречен скуп десничара у Београду

Полиција забранила десничарским удружењима да у Београду организују кацију под називом "Срећан 11. јул, дан ослобађања Сребренице". У МУП-у кажу да је разлог за забрану промена садржаја најављене акције.

Полиција није данас дозволила симпатизерима удружења "Наши" и "Српски народни покрет 1389" да у центру Београда организују акцију под слоганом "Срећан 11. јул, дан ослобађања Сребренице".

Неколико симпатизера тих десничарских организација данас се у 13 сати, како су и најавили, окупило на централном београдском тргу Теразије, међутим Министарство унутрашњих послова одлучило је током преподнева да забрани скуп.

Учесници скупа су усмено на лицу места обавештени да им окупљање није дозвољено, након чега су их полицајци легитимисали и наложили им да се разиђу.

Полиција је привела једног од учесника скупа, који је на себи имао мајицу са фотографијом хашког оптуженика Ратка Младића, и одузела заставе и пропагандни материјал.

МУП је организаторима првобитно био одобрио само постављање штанда и дељење пропагандног материјала, али је у међувремену дошло до промене садржаја те акције и зато је одлучено да се она забрани.

Удружења "Наши" и "1389" јутрос су најавили да ће на скупу у центру Београда поставити пулт са промотивним материјалом, и да ће грађани моћи да се фотографишу са постером генерала Ратка Младића у природној величини.

Невладина организација "Иницијатива младих за људска права" позвала је надлежно тужилаштво да хитно покрене поступак против свих особа које су ноћас по Београду лепиле плакате са поруком "Срећан вам 11. јул, дан ослобођења српског града Сребренице", којим се, према мишљењу те организације, слави злочин.

вест на порталу РТС-а - погледајте

 

повратак на претходну страницу - овде