Download

http://www.vesti-online.com/Vesti/Hronika/66730/Zabranjen-skup-Pokreta-1389

11. 07. 2010. 14:36h | Tanjug

Zabranjen skup Pokreta 1389

Najavljena akcija "Srecan 11. jul, dan oslobadanja Srebrenice", u organizaciji udruzenja "Nasi" i "Srpskog narodnog pokreta 1389", u centru Beograda, zabranjena je zbog menjanja njenog sadrzaja, receno je iz MUP-a Srbije.

Policija nije danas dozvolila simpatizerima udruzenja "Nasi"` i "Srpski narodni pokret 1389" da u centru Beograda organizuju tu akciju.

Nekoliko simpatizera tih desnicarskih organizacija danas su se u 13 sati, kako su i najavili, okupili na centralnom beogradskom trgu Terazije, medutim Ministarstvo unutrasnjih poslova odlucilo je tokom prepodneva da zabrani skup.

Ucesnici skupa su usmeno na licu mesta obavesteni da im okupljanje nije dozvoljeno, nakon cega su ih policajci legitimisali i nalozili im da se razidu.

Policija je privela jednog od ucesnika skupa, koji je na sebi imao majicu sa fotografijom haskog optuzenika Ratka Mladica, i oduzela zastave i propagandi materijal.

MUP je organizatorima prvobitno bio odobrio samo postavljanje standa i deljenje propagandnog materijala, ali je, kako je Tanjugu receno u MUP-u, u meduvremenu doslo do promene sadrzaja te akcije i zato je odluceno da se ona zabrani.

Udruzenja "Nasi" i "1389" jutros su najavili da ce na skupu u centru Beograda postaviti pult sa promotivnim materijalom, i da ce gradani moci da se fotografisu sa posterom generala Ratka Mladica u prirodnoj velicini.

Zahtev za zabranu SNP1389

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je danas nadlezno tuzilastvo da hitno pokrene postupak protiv svih osoba koje su u noci izmedu 10. i 11. jula izlepile Beograd porukama kojima se slavi genocid u Srebrenici.

Inicijativa je pozvala nadlezne institucije da primene zakonska ovlascenja i zabrane rad organizacije Srpski narodni pokret 1389 i slicnih organizacija koje karakterise raspirivanje mrznje, velicanje zlocina i zagovaranje diskriminacije.

U saopstenju se navodi da su predstavnici organizacije SNP 1389 oblepili beogradsku Knez Mihailovu ulicu i Zeleni venac plakatima sa natpisom Srecan vam 11. jul, dan oslobodenja srpskog grada Srebrenice.

Ovaj akt, ocenila je Inicijativa, predstavlja otvoreno velicanje zlocina i izrugavanje bolu zrtava srebrenickog genocida na njegovu petnestogodisnjicu.

Drzava je duzna da jasno pokaze da se ovakvi istupi pojedinaca i formalnih i neformalnih grupa nece tolerisati, kao i da koriscenjem zakonskih ovlascenja osujeti dalje stvaranje atmosfere u kome je ne samo dozvoljena, vec i pohvalna heroizacija ratnih zlocinaca, kaze se u saopstenju.

 

-