Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Пратите амерички дуг уживо

23.08.2011.

http://usdebtclock.org

мерач америчког дуга

Амерички дуг је постао главна политичка, економска и друштвена тема у САД у 2011. години. Многи су се бавили овом темом, али већина сматра да оптимистичног излаза из дужничке кризе нема. Проблем је предуго заташкаван и маргинализован, а сада када је изашао у први план, постао је скоро нерешив. Озбиљни аналитичари, економисти, политиколози, брокери, предузетници морају познавати (макар приближно) стање америчког дуга, јер утиче снажно на светску економију.

САД су се током августа 2011. нашле на ивици банкрота (линк), а непопуларни, али реални банкрот је избегнут, неразумним даљим задуживањем, чиме је суочавање са проблемом само одложено, за касније када ће то бити (због већег дуга) још теже. Председник Владе Русије Владимир Путин је, недуго затим изјавио на кампу Селигер (линк), да је америчка привреда паразитска (линк). Путин је најавио да ће друге валуте бити коришћене од стране неколико земаља у економској експанзији као допуна или замена долару, чиме се губи монопол америчког долара.

Кредитни рејтинг Америке је по први пут у историји снижен са максималног ААА на АА+. Влада САД је на то "демократски" реаговала, тако што је започела прогон агенције која јој је снизила рејтинг и тиме се показало да су људска права и слободе у САД одавно банкротирали.

Амерички дуг није статичан већ динамичан, што значи да се стално повећава (пре свега због пристизања камата) и то брзином од око 2 милиона долара по минуту и тренутно износи преко 14 000 милијарди долара! Са друге стране, уштеђевина грађана, привредна производња и други параметри су веома неповољни.

Позивамо вас да редовно пратите сајт: http://usdebtclock.org и уверите се у реално стање америчког државног дуга и друге важне параметре (извори података су америчке државне установе), који јасно говоре о сумраку ујка Семове империје.

Три статистичка приказа који јасно говоре о агонији америчке привреде: