Насловна О нама Download Везе Контакт

Начела деловања

 

Јавност. Све наше акције и целокупно наше деловање је јавно; не стидимо се онога што радимо и не плашимо се упркос чињеници да су скоро сви Срби који су покушали национални препород стадали, наше слике су на Интернет сајту јер се поносимо својим делима и тиме што смо људи из народа и глас народа без туђинског инспиратора.

Равноправност чланова. Покрет није уређен ни по масонском моделу пирамидалне структуре нити по страначком централизму, већ су чланови равноправни по правима и по дужностима, навикли смо да тражимо послове а не привилегије, сузбијени су славољубље и властољубље, као и каријеризам, имамо поверење у своје чланове и свако сам сноси део одговорности, одлучује се договором у духу заједништва а не надгласавањем.

Саборност сродних удружења. Покрет не тежи самопромоцији нити искључивости, свесни смо својих вредности али и недостатака и зато народна слога мора да заживи прво међу родољубивим удружењима ако нам је опште добро истински у срцу и ако смо у стању да се издигнемо изнад ситних подела и несугласица, Србија тражи нашу саборност јер тако су нам шансе да остваримо победу знатно веће, ту нема места сујети и саможивости, оне чак могу бити фаталне.

Рад изнад приче-конкретне акције. Срби воле да се баве политиком кроз критику власти и бројне опаске али ретко ко делима потврђује своје ставове или се хвата у коштац са конкретним проблемом и истрајава у борби а то је најбитније. Ми тежимо да конкретне проблеме решавамо конкретним акцијама, јер сматрамо да се без рада никад нећемо помаћи са мртве тачке; не плашимо се неуспеха, критике нити бежимо од одговорности или очекујемо било ког другог да „нешто уради“, осећамо се позваним да учествујемо пуним плућима у обликовању будућности Србије свесни да живимо у преломном историјском периоду и свесни сопствене несавршености.

Састанци једном месечно. Састанци су првих месеци одржавани два пута месечно, али због бројних обавеза чланова који раде, студирају итд, као и ради доследности претходном начелу скупови су коначно утврђени на један термин месечно и то први четвртак у месецу како би одржаван континуитет, разматрано утврђено и били договорени следећи подухвати, формалности су сведене на минимум али ипак морају постојати ради самодисциплине и озбиљности.

Територијална равноправност. Вера у способности и познавање особености српског народа видљива је на сваком кораку, организацију чине екипе по општинама које су равноправне, нема централизма већ се подстичу различити општински одбори да организују састанак једног месеца и преузму иницијативу како би се очувала будност и активност, кружним заседањем се бакља покрета пребацује из руке у руку, разбуктава и пали различита подручја.

Ненасиље и законитост. Инсистирање на овом начелу разоружава и збуњује наше бројне противнике који очекују од националне организације 'прљаве, зле насилнике' а у стварности затекну у покрету уљудне, васпитане патриоте, ту предрасуде падају у воду; строго одбацујемо насиље, учимо млађе чланове да поставе разум изнад страсти, да размишљају дугорочно, да уче на туђим грешкама, да буду упркос својој раној младости политички зрели, да буду прави Православни Хришћани и на делу јер насиље не решава ништа већ само продубљује проблеме и ствара злу крв и контраефекат, поштујемо државу и њене законе по примеру Исуса Христа и желимо да на тај начин дугорочно стичемо ауторитет и поштовање у народу.

Креативност и оригиналност. Од самог почетка, првих плаката и првих календара створили смо препознатљив стил слике и текста, визуелног утиска и јаке пароле; сами смо осмислили све своје пројекте у својим домовима на личним рачунарима, па ако и оскудевамо у материјалним средствима Бог нам је подарио снажну креативност, имамо више идеја него што можемо да испунимо и доста неостварених пројеката али не посустајемо; иако су плакати рађени у црно-белој техници на најјефтинијем папиру снага поруке избија са хартије и привлачи пажњу. Наше крилатице су преузели други, чак и они који су на супротним политичким позицијама, што нам је драго, све наше крилатице су својина српског народа, нека се шире и заживе трајно. Назив 1389 је након само годину дана постојања покрета већ прихваћен у народу, а ми смо сами пријатно изненађени неким слоганима које овај небески код надахњује као што је: „1389 – да се не заборави“.

Правовремено реаговање. Познавање менталитета сопственог народа је предуслов сваког успеха, а то је немогуће без љубави према свом народу, која треба да буде извор сваке акције. Данас се у Србији често прави грешка што се политичка врења пасивно посматрају и неблаговремено реагује, што може имати катастрофалне последице; нећемо само проучавати историју већ ћемо се трудити да не поновимо исте грешке; трудимо се да на „страшном месту постојимо“, брзо одговоримо на изазове, јер је тако највећа вероватноћа одбране националног интереса, треба промислити али без пуно оклевања и кукавичлука; хоћемо да покажемо да Србија не спава.

Рад из уверења без надокнаде. Народни покрет 1389 је нестраначка и непрофитабилна организација, чланови не прилазе из материјалног интереса нити се могу надати новчаној или другој користи, чак често нове чланове упозоримо да покрет тражи време, посвећеност и мале донације од чланова, да не очекују зараду већ трошкове, али се зато након изведене акције или одношења хуманитарне помоћи тамо где је потребна рађају у човеку топлина, радост и задовољство које паре никад не могу купити; Бог нам плаћа својом благодаћу и то је највећа надокнада.

Унутрашња солидарност. Ово начело није утврђено унапред, али се временом само наметнуло и искристалисало у пракси као врло битно. Чланови покрета као „обични људи из народа“ се сусрећу са разним проблемима и искушењима у животу; покрет је спонтано развио и ову унутрашњу делатност, помажемо својим члановима кад год је то могуће, ту смо да станемо уз њих, да им дамо подршку кад је најпотребније и најтеже, јер сам Христос налаже да нас по љубави препознају, а љубав права је жива, делатна и никад равнодушна.

Промишљање пре деловања. Чланство је врло младо по годинама, али упркос томе озбиљно и свесно последица и ризика које сваки подухват носи; хировитост се обуздава и страсти савладавају мада се негује срчаност – ово није лако остварити али млађи показују примерено поштовање према старијима и прихватају здушно примедбе и савете јер знају да су добронамерни; пре ступања у акцију анализира се политичка ситуација и промишљају све могуће последице и реакције битних политичких чиниоца и медија, води се рачуна да све буде у складу са законом и да се оствари што већи ефекат и позитивна реакција у народу, да будемо актуелни, оштри али и одмерени.

Унутрашње просвећивање. Покрет 1389 чине личности окупљене у једном духу. Сваки нови члан доноси нешто ново и непоновљиво чиме оплемењује остале, али такође свако има своје проблеме и заблуде за које имамо разумевања с обзиром на време и околности под којима смо одрастали и изграђивали се. Упућујемо чланове на веру и основне Православне обичаје и обавезе. Покрет ствара атмосферу у којој грешке изазивају прекор, али не и одбацивање; свака критика је добронамерна и из братске љубави да би временом свако сагледао своје недостатке и слабости и полако их сузбијао кроз хуманитарни и национални рад. Свесни смо да је лични пример најбоља поука, па стога свако својим понашањем преузима одговорност и за друге који су му блиски. Непромишљен потез појединца може нарушити углед целог покрета. Пресрећни смо кад видимо најмлађе чланове како свешћу и праксом постају прави Хришћани. Они који су грешили постепено уз Божију промисао и помоћ излазе на прави пут.

Из народа за народ. Трудимо се да будемо глас народа, да наше акције не буду хир нити острашћен револт, већ да будемо природно испољавање тежњи и потреба нашег народа. Ми смо обични људи из народа и такви ћемо остати, поносимо се тиме. Покрет се одрекао многих материјалних погодности да би остао слободан и самосталан. Помажући другима најбоље помажемо себи, стабилна и просвећена заједница нам је свима неопходна. Све што радимо је због народне добробити, његовог достојанства и будућности. Руководимо се народном вером и етиком, што захтевамо и од власти која је на жалост често инструмент за наметање туђинских система вредности заснованих на индивидуализму и материјализму. Не можемо бити срећни док је народ коме припадамо понижен и тешко рањен.

Приступање покрету. Покрету могу приступити сви људи добре воље који прихватају основна начела.