Насловна О нама Download Везе Контакт

Косово и Метохија

 

КПС зверски мучи Србе - улаз

Енклаве - улаз

Приштина: Општи подаци:
Број Срба до доласка КФОР-а: око 20.850.
Број Срба 31. децембра 1999. године: око 900.
Број Срба 2002. године: око 225.
Број Срба 24. марта 2004. године: 0

Детаљи: 17. марта 2004. године албански екстремисти су запосели станицу УНМИК полиције у насељу "Врањевац" и запалили више полицијских теренских возила. Истог дана, нападнута је зграда "ЈУ програма", у којој је живела већа група Срба. Албански екстремисти су зграду запалили, а око 30 грађана српске националности склонило се у један стан, како би се заштитили. Након више покушаја, снаге КФОР-а евакуисале су угрожене Србе у своју базу, а лица српске националности запослена у администрацији УНМИК-а, пребачена су на подручје централне Србије. Запаљена је и црква Светог Николе. У Приштини више нема Срба.


Јуна 2007 претучена једна од последњих Српкиња у Приштини

Обилић. Према подацима Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), након оружаних дејстава на КиМ, 1999. године у општини Обилић, живело је 3.600 Срба, који су, осим у самом граду, били насељени и у селима Милошево, Бабин Мост, Племетина, Црквена Водица и Јанина Вода. Општи подаци:
Број Срба до доласка КФОР-а: око 3.000
Број Срба 31. децембра 1999. године: око 1.500
Број Срба 24. марта 2004. године: 0

Детаљи: У самом Обилићу, који је био насељен углавном припадницима српске националности, живело је 1.500 Срба. 7. марта 2004. године, на кућу породице Милосављевић бачена је експлозивна направа. Истог дана, пронађена је и деактивирана експлозивна направа, постављена у центру Обилића. 18. марта, око 11.00 часова, започео је напад албанских екстремиста на Србе у Обилићу. Истовремено, започели су жестоки сукоби између албанских екстремиста и припадника међународних снага. Војници данског контигента КФОР-а, уз помоћ припадника УНМИК полиције, покушавали су да задрже нападе Албанаца док се не заврши започета евакуација Срба из Обилића. Више од 50 Срба остало је у окружењу Албанаца, у Церској улици, у насељу у близини Термоелектране "Косово Б", као и у згради тзв. "ЈУ програма". Албански терористи су, у групама, истовремено упали у више делова града насељеним српским становиштвом и започели паљење кућа у којима је још било Срба. Оне који су покушали да побегну, Албанци су премлаћивали. Припадници Косовске полицијске службе (КПС), нису спречили акте насиља према српском становништву и имовини. Током вечерњих часова, 18. марта, албански екстремисти палили су напуштене српске куће у Обилићу, док су на полицијску станицу бацили бомбу. Такође, спаљена је српска црква у центру Обилића, као и зграда амбуланте. Истог дана, до 14.00 часова, сви Срби из Обилића су протерани. Срби избегли из Обилића смештени су у село Лешак, општина Лепосавић, односно у кампове КФОР-а, код Косова Поља и Приштине.

Косово Поље: Уништена српска кућа на Косово Пољу. До марта 1999. године, у овом месту је живело око 9.000 Срба и другог неалбанског становништва. Сада их има око стотину. Смештени су у згради тзв. "ЈУ програма", уз обезбеђење норвешких припадника КФОР.
Општи подаци: 
Број Срба до доласка КФОР-а: око 4.000
Број Срба 31. децембра 1999. године: око 2.000
17. марта 2004. године, из Косова Поља, протерани су сви преостали Срби и друго неалбанско становништво.

Албанци су запалили зграду Општине, организовали напад на болницу, школу "Свети Сава" и двадесетак српских кућа. Српске куће су спаљиване до темеља, а поред њих и сви помоћни објекти. Спаљене су обе православне цркве у Косовом Пољу - црква Светог Николе, из XIX века, и црква Свете Катарине, у селу Бресје, код Косова Поља. Испред школе у Косовом Пољу, албански терористи убили су Златибора Трајковића (старог око 60 година), а тешко ранили Трифуна Стоиловића. Приликом посете Косову Пољу 24. марта, Хавијер Солана, представник Европске уније за спољну политику и безбедност, изјавио је следеће: "Ужаснут сам бруталношћу, уништеним школама, онемогућавањем деце да се образују, уништавањем цркава у којима су људи желели само да се моле. Срби су храбри и морају остати овде, морају покушати да обнове своје домове, а ми ћемо им у томе помоћи".


Садик Ћуфлаји држи главу Александра Ожеговића (26)

Косовска Митровица. Косовска Митровица: Албанци запалили српску цркву, етнички чисте Србе уништавају српске куће. Град је подељен на северни и јужни део, при чему је јужни део настањен искључиво албанским становништвом, док је северни део града мултиетнички, односно у насељима "Три солитера", "Микро-насеље" и "Бошњачка махала" живе Срби, Албанци, Роми и Бошњаци. Општи подаци: Број Срба до доласка КФОР-а: око 16.000
Број Срба 31. децембра 1999. године: око 14.000
16. марта 2004. године, око 16.00 часова, након саопштења албанских електронских медија о утапању тројице албанских дечака у селу Чабра, општина Зубин Поток, припадници УНМИК полиције, блокирали су Ибарски мост, који раздваја јужни и северни део града, у намери да предупреде евентуалне сукобе.

17. марта, већи број Албанаца окупио се у јужном делу града. Око 11.00 часова највећи део демонстраната предвођених групом од око 200 екстремиста, наоружаних ватреним оружјем и бомбама, упутио се ка Ибарском мосту. Део демонстраната, успео је да пробије барикаду и у уђе у северни део града, док се остатак сукобио са припадницима УНМИК полиције и малобројним снагама КПС. Истовремено, око 11.15 часова, око 150 лица српске националности упутило се ка мосту, у намери да спрече продор албанских демонстраната. Припадници УНМИК полиције употребили су сузавац, шок бомбе и гумене метке, док су припадници специјалне јединице УНМИК полиције из Пољске, око 11.30 часова покушали да блокирају прилазе главном мосту на Ибру. Први пуцњи из ватреног оружја регистровани су око 12.00 часова, из правца "Три солитера", на Србе у северном делу града. Истовремено, албански екстремисти почели су да бацају "молотовљеве коктеле" на возила УНМИК полиције. Око 13.00 часова, албански екстремисти успели су да, преко моста у насељу "Бошњачка махала", уђу у северни део града. У исто време, албански терористи из зграда у насељу "Три солитера" започели су да бацају бомбе и отварају ватру из аутоматског оружја и снајперских пушака на припаднике међународних снага и српско становништво. Имали су подршку екстремиста који су, из правца градског парка у близини Ибарског моста, почели да пуцају на Србе у северном делу града. Том приликом убијени су Боривоје Спасојевић (рођен 1941. године) и Јана Тучев (рођена 1968. године), док је рањен Симеон Симеонов, УНМИК полицајац из Бугарске. У поподневним часовима, међународне снаге успеле су да успоставе ред у северном делу града, док су у јужном делу града веће групе Албанаца наставиле да размењују појединачну ватру са припадницима УНМИК-а и КФОР-а. 18. марта настављене су демонстрације албанских екстремиста, а група од око 1.000 Албанаца, окупљена испред бивше зграде "Беобанке", кренула је ка северном делу града. Албански екстремисти су, у више наврата, покушали да запале цркву Светог Саве, у јужном делу Косовске Митровице, а око 12.30 часова, запаљени су конаци и помоћне просторије у дворишту цркве. Сама црква запаљена је око 18.00 часова. Спорадична пуцњава настављена је и током ноћи, а приликом размене ватре са албанским терористима, припадници КФОР-а убили су албанског снајперисту. 19. марта, у раним јутарњим часовима, из насеља Тамник, у јужном делу Косовске Митровице, албански терористи су гранатирали северни део града.

 

Призрен: Општи подаци: 
Број Срба до доласка КФОР-а: око 9.500
Број Срба 31. децембра 1999. године: око 102
Број Срба 2002. године: око 60
Број Срба 24. марта 2004. године: 0

 

Пећ:  Општи подаци:
Број Срба до доласка КФОР-а: око 20.000
Број Срба 31. децембра 1999. године: око 1.000

 

На сликама: Мапе српског становништва на Косову и Метохији 1999-2004!!!

    

    

 


Димитрије Поповић, убијен у Грачаници 5.јуна 2004.

 

    

    


Терористи ОВК под командом Рамуша Харадинаја убили су 29. априла 1999. године Јасну Тасић (14) из села Медвеђа код Призрена. Претходно је била у затвору који се налазио у кући Назифа Елзанија.

1002 Србина на души КФОР-а - детаљније

терористи уништавају цркву! - улаз

терор не престаје! - улаз

порушени споменици - улаз

злочини Рамуша Харадинаја - улаз

Шиптарске банде нападају / убијају српску децу - улаз

Извештај Московске патријаршије - улаз

Геноцид над Србима на Космету: 1944 - 90. - улаз

Трговина људским органима (Русија, 1. канал) - улаз

Документарни филм Рикарда Иакона, новинара РАИ - улаз

Оружани напади на Србе повратнике - улаз

Србин тешко претучен код Грачанице - улаз

Искључење мобилних оператера, април 2010. - улаз

Од Косова до Јадовна (путни записи) - улаз

http://interfax-religion.com/kosovo/?act=mosaic&div=194

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији - улаз


српски дечак Сава убијен на Космету 1999. године